Life Aboard Ship

by Peter Von Dassow

Life aboard presents some challenges to those of us that do not normally live at sea.  We are moving all the time, rocking and swaying with the swell.  Even in rough seas, the R/V Palmer is such a large and stable vessel that most of us are not seasick, but it takes getting used to. Little things stand out. For instance, we can’t use chairs with rollers, and every time I’m at a desk or a meeting table I push and expect to roll away to stand up, but the chair doesn’t move and I feel stuck.

Another challenge is the constant noise, with the ship’s engines, the sea, and all the different machines.

Both the crew and the scientists must work in shifts, and we the scientists many times have to work very long hours, going to bed at 5 or 6 in the morning and getting up only a few hours later if necessary. The ship’s external lights are on all night for the security of scientists and crew working outside: It is a city that never sleeps!

We get four meals a day in the galley or mess, which is the dining room of the ship.  Always the cook tries to provide a variety of things to offer, usually 3 choices of main course, including rich meaty dishes and vegetarian dishes.  Fresh vegetables and salads are offered, but of course the ship can’t buy new vegetables until it comes again to port, so the choice of fruits is limited and is expected to diminish throughout the cruise.  Outside of meal times, the galley is always open and there is always something available to eat, such as pears, oranges, yogurts, bread, cereals, and lots of cookies and ice cream.  Meal times are very strict, with breakfast from 7:30-8:30, lunch from 11:30-12:30m, dinner from 17:30-18:30, and “mid rats” (midnight rations, for those on the night shift) from 23:30-00:30. It’s difficult to keep slim on a ship!

Combining evacuation drill, science crew meeting, and liquid nitrogen ice cream preparation.

Combining evacuation drill, science crew meeting, and liquid nitrogen ice cream preparation.

Until next time!

La vida a bordo

La vida a bordo presenta ciertos desafíos para quienes normalmente no vivimos en el mar. Nos estamos moviendo constantemente, meciéndonos y balanceándonos al compás del movimiento del buque. Incluso con el mar picado, debido a lo grande y estable del Palmer, la mayoría de nosotros no nos mareamos, pero nos toma un tiempo acostumbrarnos. Pequeñas cosas resaltan. Por ejemplo, no se pueden usar sillas con ruedas, y cada vez que estoy en un escritorio o mesa de reuniones tiendo a echarme hacia atrás para levantarme esperando que la silla ruede y me siento  atrapado.

Otro desafío es el constante ruido, de los motores del barco, del mar, y de las distintas maquinarias.

Tanto la tripulación como los científicos debemos trabajar en turnos, y nosotros los científicos muchas veces trabajamos largas horas,  acostándonos a las 5 o 6 de la mañana para levantarnos unas horas más tarde si es necesario. Las luces externas del buque están siempre prendidas, para la seguridad de los científicos y la tripulación que trabaja en cubierta, ¡es una ciudad que no duerme!

Nuestras comidas son cuatro veces al día en el casino, que es el comedor del barco. El cocinero trata siempre de proveer  una variedad de cosas, usualmente tres elecciones de platos principales, incluyendo platos vegetarianos y en base a carnes. Vegetales frescos y ensaladas están disponibles, pero por supuesto el buque no puede comprar vegetales frescos hasta que llegue nuevamente a puerto. Fuera de los horarios de comida, el  casino está siempre abierto y con cosas disponibles para comer, como peras, yogurts, pan, cereales, helado y muchas galletas. Los horarios de las comidas eso si son estrictos, con el desayuno de 7:30 a 8:30, el almuerzo de 11:30 a 12:30, la cena de 17:30 a 18:30 y la “ración de medianoche” de 23:30 a 00:30. ¡Es difícil mantener la línea a bordo! [agregado por Osvaldo].

Peter von Dassow

9 July, 2013

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